چگونه در پلوپز برنج بپزیم
استفاده از پلوپز یک راه ساده و کاربردی برای پخت برنج است. اغلب پلوپزها برنج را بعد از پخت، گرم نگه میدارند. هنگام پخت برنج با پلوپز، لازم نیست مدام حواست به آن باشد چون این دستگاه یک تایمر خودکار دارد که با تمامشدن پخت برنج زنگ میزند. این مقاله به تو یاد میهد چگونه با استفاده از پلوپز برنج درست کنی و احتمال سوخته شدن برنج یا خراب شدن قابلمهها را کاهش بدهی. اگر بعد از خواندن دستورالعمل پخت همچنان مشکل یا سوالی داشتی، میتوانی به بخش راهنمای عیبیابی مراجعه کنی.
روش۱
پختن برنج
۱.برنج را با پیمانه اندازه بگیر و داخل ظرف پلوپز بریز.
- از یک پیمانه (۲۴۰ میلیلیتر) برنج خام، بسته به نوع برنج، حدود ۱ و ۱/۲ پیمانه (۳۶۰ میلیلیتر) تا سه پیمانه (۷۲۰ میلیلیتر) برنج پختهشده به دست میآید.باتوجهبه این افزایش حجم، همیشه فضای کافی در قابلمه در نظر بگیر تا محتویات پلوپز سرریز نشود.
۲.در صورت نیاز برنج را با آب بشور.
- برنج سفیدی که در بعضی از کشورها مثل آمریکا فروخته میشود، مطابق با قانون باید با آهن، نیاسین، تیامین یا اسید فولیک غنی شده باشد؛ این ویتامینها و موادمعدنی معمولاً با شستن برنج از بین میروند.
- اگر قابلمهی پلوپزی که استفاده میکنی نچسب است، برنج را قبل از پخت، در آبکش بشور. هزینهی تعویض قابلمهی نچسب نسبتاً گران است.
۳.آب را اندازه بگیر.
- برنج سفید دانه بلند: ۱ و ۳/۴ پیمانه آب بهازای ۱ پیمانه برنج (۴۲۰ میلیلیتر آب بهازای ۲۴۰ میلیلیتر برنج)
- برنج سفید دانه متوسط: ۱ و ۱/۲ پیمانه آب بهازای ۱ پیمانه برنج (۳۶۰ میلیلیتر آب بهازای ۲۴۰ میلیلیتر برنج)
- برنج سفید دانه کوتاه: ۱ و ۱/۴ پیمانه آب بهازای ۱ پیمانه برنج (۳۰۰ میلیلیتر آب بهازای ۲۴۰ میلیلیتر برنج)
- برنج قهوهای: ۲ و ۱/۴ پیمانه آب بهازای ۱ پیمانه برنج (۵۲۰ میلیلیتر آب بهازای ۲۴۰ میلیلیتر برنج)
- برنج “پاربویل” یا همان نیمجوش (منظور برنج نیمپخت تهیهشده در خانه “نیست”): ۲ پیمانه آب بهازای یک پیمانه برنج
- بهتر است برنجهای هندی مثل باسماتی یا جاسمین، بعد از پخت دونتر باشند بنابراین به آب کمتری نیاز دارند؛ بهازای هر پیمانه برنج، بیشتر از ۱ و ۱/۲ پیمانه آب نریز. اگر قبلاً برنج را خیساندهای، نسبت آب به برنج باید ۱ به ۱ باشد. برای بهتر شدن طعم برنج میتوانی به آن برگ بو یا دانهی هل اضافه کنی.
۴.در صورت تمایل، برنج را بهمدت ۳۰ دقیقه در آب بخیسان.
۵.به برنج چاشنی اضافه کن (اختیاری).
۶.دانههای برنج چسبیده به بدنهی قابلمه را جدا کن و داخل آب بریز.
- در این مرحله که برنج زیر آب است، لازم نیست آن را هم بزنی. همزدن برنج ممکن است باعث آزاد شدن نشاستهی اضافه در آب شده و برنج شفته شود و دانههایش به هم بچسبند.
۷.قابلیتهای خاص پلوپز را بررسی کن.
۸.پخت برنج را شروع کن.
- درب پلوپز را برای بررسی برنج باز نکن. فرآیند پخت برنج در پلوپز به بخار داخل ظرف وابسته است، بنابراین اگر درب پلوپز را باز کنی، بخار داخل آن خارج میشود و ممکن است برنج خوب نپزد.
- وقتی دمای داخل پلوپز از دمای جوش آب (۱۰۰ درجهی سانتیگراد و ۲۱۲ درجهی فارنهایت در فارنهایت در سطح دریا) بیشتر شود، پلوپز بهصورت خودکار خاموش میشود؛ البته دمای پلوپز قبل از بخارشدن کامل آب داخل آن به دمای جوش آب نمیرسد.
۹.قبل از بازکردن درب پلوپز، به برنج ۱۰ تا ۱۵ دقیقه “استراحت” بده (اختیاری).
۱۰.برنج را هم بزن و سرو کن.
- اگر برنج آمادهی خوردن نیست، بخش عیبیابی را بخوان.
روش عیبیابی
۱.اگر برنج بعد از پخته شدن، خمیری و شفته بود، دفعهی بعد آب کمتری بریز.
دفعهی بعدی که خواستی برنج درست کنی بهازای هر پیمانه برنج (۲۴۰ میلیلیتری)، مقدار ۱/۴ تا ۱/۲ پیمانه (معادل ۳۰ – ۶۰ میلیلیتر) آب کمتری بریز. این کار باعث میشود تا زمان پخت برنج کم شده و آب کمتری برای جذب شدن وجود داشته باشد.
۲.اگر برنج نیمپز شده است، به آن آب کمتری اضافه کن و آن را روی اجاق بگذار.
- برگرداندن برنج داخل پلوپز بدون اضافهکردن آب کافی میتواند موجب سوختن برنج شود. همچنین ممکن است پلوپز اصلاً روشن نشود.
- دفعهی بعد که خواستی با پلوپز برنج بپزی، قبل از روشنکردن پلوپز، بهازای هر پیمانه برنج (۲۴۰ میلیلیتر)، ۱/۴ – ۱/۲ پیمانه (۳۰ – ۶۰ میلیلیتر) بیشتر آب بریز.
۳.اگر برنج اغلب میسوزد، بلافاصله بعد از پختن، آن را در ظرف دیگری خالی کن.
اگر پلوپز سالم باشد، نباید در طول پخت برنج را بسوزاند، اما اگر در حالت “گرم نگهداشتن” قرار داده شود، ممکن است برنج کف و دیوارههای پلوپز بسوزد. اگر اغلب این اتفاق میافتد، بلافاصله بعد از شنیدن صدای “کلیک” که به معنی اتمام زمان پخت است (یا وقتی چراغ گرم نگهداشتن روشن شد)، برنج را خالی کن.
- در بعضی از پلوپزها میتوانی گزینهی گرم نگهداشتن را بهصورت کامل خاموش کنی اما در این صورت باید برنج را زودتر مصرف کنی یا داخل یخچال بگذاری تا خطر مسمویت غذایی کمتر شود.
- در صورت اضافهکردن مواد دیگر به برنج، “ممکن است” آن مواد در حین پخت بسوزند. دفعهی بعد، هرنوع مواد قندی یا چیزی را که ممکن است بسوزد جدا بپز.
۴.راهحلی برای استفادهی برنج شفتهشده پیدا کن.
- برنج را سرخ کن تا آب اضافی آن خشک شود.
- آن را به یک دسر شیرین تبدیل کن.
- آن را برای سوپ، غذای بچه یا کوفته استفاده کن.
۵.ارتفاع محل زندگیت را درنظر داشته باش.
- اگر نمیدانی که باید چقدر آب اضافه بریزی، راهنمای پلوپز را مطالعه کن. مقدار آب موردنیاز با ارتفاع تغییر میکند.
۶.فکری برای آب باقیمانده بکن.
۷.برنج آماده است، نوش جان.
نکات
- وقتی برنج پخت، از یک قاشق چوبی برای همزدن و “زیروروکردن” برنج استفاده کن تا ظرف پلوپز آسیب نبیند و داخل آن خش نیفتد. بهترین وسیله برای این کار، کفگیر پلاستیکی است که در بستهبندی اغلب پلوپزها وجود دارد. برای جلوگیری از چسبیدن برنج به کفگیر، کفگیر را با آب سرد مرطوب کن ( این روش برای انگشتان دست هم عمل میکند).
- پلوپزهای دیجیتال برای پخت مقدار خیلی کم برنج مناسبترند چون این پلوپزها بهتر میتوانند مقدار و وضعیت برنج را تشخیص بدهند.
- اگر پلوپزی که استفاده میکنی از آن مدلهایی است که قابلمهی آن قابل جدا شدن است، قبل از قرار دادن قابلمه داخل پلوپز، بخش بیرونی آن را خوب خشک کن، در غیر این صورت پلوپز خراب میشود.
- با توجه به خواص غذایی برنج قهوهای، شاید بهتر باشد مقداری برنج قهوهای به مخلوط اضافه کنی. برنج قهوهای کمی سفتتر است و نیاز به جویدن بیشتری دارد. اگر خواستی لوبیا ( لوبیای قرمز، لوبیا چیتی یا غیره) هم اضافه کنی، باید آن را قبل از اضافهکردن به برنج، یک شب در آب بخیسانی.
- پلوپز را لببهلب پر نکن. ممکن است بعد از جوشآمدن سرریز شود و همه جا را کثیف کند.
- اگر بعد از پختن برنج، پلوپز بهصورت خودکار برنج را گرم نگه نمیدارد، برای جلوگیری از خراب شدن و مسمومیت برنج آن را سریعاً داخل یخچال بگذار.
- برنج
- پلوپز
- آب
- پیمانهی اندازهگیری
- کفگیر یا قاشق مخصوص (اختیاری)