آموزش آشپزی با گرینو

بید مشک و خواص غذایی- دارویی آن !

عرق بید مشک

به عنوان اسانس گیاه بید مشک، یکی از انواع عصاره­های گیاهی دارویی معطر و دارای محبوبیت بسیار بالا در میان ایرانیان است.

 گیاه بید مشک گونه­ای کوچک از نژاد بید است که بیش از ۴ متر رشد نمی­کند. این دو پایه زینتی دارای شاخه­هایی به رنگ قرمز بنفش و گل­های سنبله شکل است.

در طول زمستان، پایه­های ماده باریک ایجاد می­شوند، اما سنبله­های نر با رنگ زرد خیره کننده توجه همه را به خود جلب می­کنند.

چند برگ کوچک و ابریشمی در پایه­های ماده و نر قرار گرفته است. برگ­های پایه­های نر با ظرافت بیشتر و برگ­های پایه­های ماده معمولا پهن­تر هستند.

عرق بید مشک

  • این گونه گیاهی خوش­عطر، بومی شرق ترکیه و ایران است و نخستین بار در سال ۱۸۷۴ در باغ گیاه شناسی اینسبروک به ثبت رسید.
  •  حشراتی مانند زنبور عسل به سمت درختچه بید مشک جذب شده و گرده افشانی این گونه گیاهی توسط حشرات انجام می­شود. اسانس این گیاه معطر با نام عرق بید مشک، دارای خواص درمانی و خوراکی شگفت انگیزی است.
  • همانطور که بیان شد، خاورمیانه و به خصوص ایران از مهمترین مناطق تولید عصاره بید مشک و روغنهای اساسی آن با فعالیتهای دارویی هستند.
  • مدت زمانی طولانی است که از عرق بید مشک در داروهای سنتی برای رفع کم خونی و سرگیجه، به عنوان یک عامل کاردیوتونیک و همچنین یک افزودنی عطر در تهیه شیرینی­های محلی استفاده می­شود.
  •  علاوه براین، عرق بید مشک دارای آنتی اکسیدان، فعالیت ضد اضطرابی و اثر هیپوکلسترولمی است. مقادیر زیادی فنل و فلاونوئیدها مانند اسید گالیک، اسید کافئیک، میریستین، کاتچین، کوئرستین و همچنین سالیسین در برگهای این گیاه وجود دارد.
در ادامه
  • دی متیوکسی بنزن، فنیل اتیل الکل، کارون، سیترونلول، متیلوژنول، اوژنول، تتادادان و متیوکسی استئوفنون به عنوان ترکیبات اصلی روغنهای اساسی در برگ گیاه بید مشک شناخته شدند.
  •  به دلیل جمع آوری آسان این گیاه، گسترده بودن و همچنین فعالیت­های بی نظیر بیولوژیکی آن، برای مصارف غذایی و دارویی در ایران بسیار کاربرد دارد.
  •  در این مقاله، اطلاعات جامع و تحلیل شده­ای را در مورد جنبه­های گیاه شناسی، شیمیایی و دارویی عرق بید مشک ارائه شده است.
  •  برای آشنایی بیشتر با خواص دارویی و نحوه مصرف این گیاه معطر، لطفا تا انتهای متن با ما همراه باشید.
درخچه بید مشک
درخچه بید مشک

خواص درمانی بید مشک

از مهمترین خواص دارویی عرق بید مشک می­توان به تقویت­کننده قلب و دستگاه عصبی اشاره کرد.

  • در واقع، این عصاره گیاهی طبیعی به رفع گرفتگی و خفقان عروق قلبی کمک می­کند. بنابراین، به طور فراوان به عنوان یک مقوی قوی قلب مورد استفاده قرار می­گیرد.
  •  علاوه براین، به خاطر تقویت سیستم اعصاب بدن، خاصیت آرام بخشی و خواب آوری آن نیز مشهور است.
  • در واقع، به علت وجود ترکیباتی مانند ژرانیون سالیسین و تانن به عنوان یک آرامبخش ‌گیاهی برای درمان افسردگی، بیماری‌های عصبی و درد‌های روماتیسمی استفاده می­شود.
  • همچنین، به خاطر خاصیت آرام­بخشی، برخی از افراد برای تسکین سردردهای ناشی از غلبه سودا و تورم از این عرق گیاهی معطر استفاده می­کنند.
  •  از دیگر خصوصیات بارز عرق بید مشک می­توان به کاهش میزان قند خون و جلوگیری از ایجاد فشار خون در سنین بالاتر اشاره کرد.
  •  به منظور رفع خستگی ناشی از کار و فعالیت روزانه، می­توانید نصف استکان از عرق بید مشک را به همراه آب میل بفرمایید.
  •  همچنین، از عرق بید مشک برای درمان سنگ صفرا، تپش قلب، افزایش میزان اشتها، رفع تب و کم خونی، بهبود عملکرد سیستم گوارشی و نیز درمان جوش و آکنه استفاده می­شود که نحوه مصرف آن در ادامه آورده شده است.

طریقه مصرف عرق بید مشک

به منظور افزایش اثر عرق بید مشک برای درمان بیماری­های مختلف، اغلب این عصاره گیاهی ارگانیک به صورت ترکیبی با سایر عرقیات گیاهی به مصرف می­رسد.

 به عنوان مثال، برای درمان یرقان، شما می­توانید عرق بید مشک، کاسنی، بید و شاهتره را به همراه دو گرم تخم خرفه مخلوط کرده و روزی سه بار، یک استکان از آن را میل بفرمایید.

همچنین، اگر ترکیب بید مشک با شربت بهار نارنج روزانه دو بار صبح و شب، به مدت ۴۰ روز مصرف شود، باعث توقف عرق ناشی از ضعف وخستگی بدن می­شود.

 عرق بید مشک

به همراه گلاب برای تقویت قلب، اعصاب و تسکین سردرد ناشی از مزاج گرم مفید می­باشد. به منظور افزایش اثر این ترکیب، می­توانید اندکی زعفران را نیز به آن اضافه کنید.

عرق بید مشک و جوشانده برگ این گیاه ارگانیک به همراه عسل به عنوان تقویت کننده دستگاه عصبی برای درمان بیماری­های مختلف از قبیل افسردگی و روماتیسم کاربرد دارد.

چنانچه از جمله افرادی هستید که از بیماری کم اشتهایی رنج می­برید، به شما توصیه می­شود که ۱۰ گرم از هر کدام از بخش­های مختلف گل، برگ و پوست بید مشک را به طور مساوی با یک لیوان آب سرد به مدت ۳۰ دقیقه بجوشانید.

 سپس، به مدت ۴۰ روز، بعد از هر وعده غذایی مقداری از آن را به همراه عسل میل بفرمایید.

علی رغم خواص خوراکی و درمانی فراوان عرق بید مشک، مصرف آن در دوران بارداری می‌تواند خطراتی، هر چند اندک، برای مادر باردار داشته باشد. از این رو، به مادرانی با سابقه سقط جنین و دارای خونریزی در دوران بارداری توصیه می­شود که مصرف این عصاره گیاهی را به حداقل مقدار ممکن کاهش دهند.

در صورت تمایل آنها به مصرف عرق بید مشک به علت افسردگی دوران بارداری بهتر است تا مقدار بسیار کمی از آن را با عرق بهار نارنج ترکیب و استفاده کنند.

عرق بید مشک

 با وجود محبوبیت این عرق در بین زنان باردار، مصرف بیش از حد آن ممکن است باعث آسیب به جنین شود.

توصیه کلی ما این است که استفاده از گیاهان دارویی در دوران بارداری را به حداقل مقدار رسانده و حتما قبل از مصرف با پزشک معالج خود مشورت نمایید.

علاوه بر مصارف دارویی عرق بید مشک برای بیماری­های مختلف، به خاطر طعم و عطر بسیار دلپذیر این عصاره طبیعی، از آن برای تهیه انواع مختلف شربت و شیرینی نیز استفاده می­شود.

 این در حالی است که به علت پایین آوردن قند خون، مصرف بیش از اندازه آن بدون استفاده از مواد شیرین­کننده توصیه نمی­شود. همچنین، برای کودکان زیر دو سال نیز باید با احتیاط مصرف شود.

این طعم دهنده

طعم‌ دهنده طبیعی این عرق گرینو محصولی غذایی- دارویی از شرکت داروسازی باریج اسانس است که بر پایه طب سنتی ایرانی، تکنولوژی روز و اصول بهداشتی GMP تهیه و تولید می­شود.

شما می­توانید این عصاره گیاهی ارگانیک را به منظور تقویت قلب، اعصاب و دستگاه گوارش، تسکین درد و خستگی،‌ از بین بردن تب و رفع کم خونی، افزایش اشتها و معطر کردن انواع مختلف شربت­ و شیرینی خریداری بفرمایید.

عرق بید مشک گرینو

https://jameesalamat.com/article/334/خواص-عرق-بیدمشک-۷-خاصیت-بیدمشک-در-پیشگیری-و-درمان-بیماری-ها

https://academicjournals.org/article/article1380812575_Asgarpanah.pdf

Leave a comment